maandag 20 augustus 2007

Microsoft blijft ISO proces frustreren

Er schijnen mensen te zijn, die denken dat microsoft, nadat het schuldig is bevonden aan monopolistisch machtsmisbruik, zijn leven heeft gebeterd, of dat er op z'n minst signalen zijn dat er aan verbetering wordt gewerkt.
Waarschijnlij is dit niet het geval. De PR afdeling is misschien op een cursus geweest, sommige afdelingen mogen expirimenteren met fenomenen als open source maar dit soort bewegingen lijken me vrooal een manier om de concurrentie beter te kunnen begrijpen en een betere strategie tegen zo'n concurrent te kunnen bedenken.
op Groklawwordt o.a. gevolgd hoe Microsoft het proces frustreert om zijn OO-xml standaard voor dokumenten door de ISO organizatie probeert te jassen. Dit bebeurt niet op basis van technische discussies, maar door zich in deel-commitees in te kopen, andere commiteeleden verkeerde informatie te geven, of zoals in Nederland het proces te frustreren door misbruik te maken van de regels aangaande de uitkomst van stemmingen.
Volgens mij hebben we nog steeds te maken met het Microsoft van 10 jaar geleden. Er worden bagger producten op de markt gezet (OOxml in dit geval) en omdat deze bagger zichzelf niet kan verkopen, worden machtsmiddelen gebruikt om acceptatie af te dwingen. 12 jaar geleden waren os/2 (beter dan windows) en netscape (zonder twijfel beter dan IE), en 20 jaar geleden hadden we hetzelfde met quickbasic en turbobasic. Zolang Borland bleef ontwikkelen kwam MS met versies uit, maar zodra Borland stopte, was het ook ineens gedaan met Quickbasic.
Het feit dat MS zoveel moeite moet doen om OOxml geaccepteerd te krijgen zou iedere IT beslisser voldoende moeten zeggen, maar nee, hoe groter MS zichzelf maakt door middel van zijn machtsspelletjes, hoe meer bedrijven er in de rij staan om prominent aanwezig te zijn op door MS georganiseerde marketting-events zoals teched.
Als het gedrag van MS op een dag backfiret, zullen ze wel snel een andere rij weten te vinden om in te gaan staan.
Ik neem aan dat MS meer oneerlijk verdiend geld op zijn rekeningen heeft staan dan een hoog aangeslagen crimineel als Holleder, maar met hem mag je niet in een restaurant gezien worden, terwijl je wel trots mag verkondigen dat je een Microsoft event sponsort, of er een strategisch partnerschap mee hebt afgesloten.
Blijkbaar het verschil tussen onderwereld en bovenwereldcriminaliteit.

Geen opmerkingen: