vrijdag 24 augustus 2007

Engels perfereert doofpotcultuur

Afgelopen dinsdag moest Hans Smolders van de gemeenteraad Tilburg zich verantwoorden voor het lekken informatie uit vertrouwelijk overleg dat tussen b&w en de gemeenteraad had plaatsgevonden.
Een van de zaken die daar besloten/bekrachtigd werden was dat ex raadsleden die ouder waren dan 65 jaar nog steeds wachtgeld mochten ontvangen, terwijl ze volgens Smolders niets meer hebben om op te wachten als het om werk gaat, want ze zijn gepensioneerd.
Het is niet verwonderljk dat dit soort zaken in geheim overleg wordt besroken, de burger zou er maar eens achter komen waaraan zijn belastinggeld wordt uitgegeven.

Toen mocht de heer Engels, (is dat Hans Engels , hoogleraar gemeenterecht) in het radio-1 journaal zijn mening geven. Hij zei dat hij vond dat Smolders de verkeerde weg had bewandeld, wat ik me nog kan voorstellen, maar de achterliggende redenering was dat het bekend worden van dit soort achterkamertjesregelingen het imago van de overheid bij het publiek kunnen schaden. Ik heb nog afgewacht of hij dit ging nuanceren, maar nee. Blijkbaar heeft hij de hoop op een betrouwbare overheid al opgegeven, en hoopt hij nu op de onmondige burger, die denkt dat er geen schandalen zijn omdat hij er niets over te horen krijgt.
Engels zei nog wel dat dit soort zaken b.v. via de media aangeklaagd zouden moeten worden, maar dan nog begrijp ik hem niet, want er zal toch eerst iemand moeten zijn die lekt voordat de media het ergens over kunnen hebben. Smolders heeft de eerlijkheid om gewoon zelf te lekken en niet geheimzinnig te gaan doen.

Geen opmerkingen: